Als je klaar bent met je studie, of je nou een MBO hebt afgerond of een HBO, dan is het tijd om te kiezen. Je hebt verschillende opties waar je uit kan kiezen, zo kun je er als eerste voor kiezen om nog een opleiding te gaan doen na deze opleiding, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Master opleiding of Post-HBO opleiding. Maar je kunt er ook voor kiezen om een traineeship te volgen, of zelfs gelijk fulltime aan de slag te gaan, hieronder zullen we dieper op deze twee keuzes in gaan en waar je het beste voor kan kiezen.

Voordelen van een traineeship

Aan een traineeship, zoals een ICT traineeship, zitten veel voordelen. Zo kun je wel al echt kennismaken met het werkveld en proeven hoe het is om daarbinnen aan de slag te gaan, zonder dat je gelijk de volledige verantwoordelijkheid krijgt over alle taken binnen die baan. Je krijgt ook nog aardig wat begeleiding en de verwachtingen die ze van je hebben ligt een stuk lager als bij fulltime werken. Ook kom je meestal gemakkelijker aan een traineeship als aan een fulltime baan.

Voordelen van fulltime werken

Aan fulltime werken zitten ook weer een aantal voordelen ten opzichte van een traineeship volgen. Zo krijg je bij een fulltime baan veel meer betaald als bij een traineeship, dus als je op jezelf wilt gaan wonen dan is het lastig om dit te doen met een loon van je traineeship. Ook heb je binnen je fulltime baan wat meer vrijheid en wordt je minder gecontroleerd, omdat er vanuit wordt gegaan dat jij de expert bent. Ook kun je dus eenvoudiger je pensioen opbouwen.

Wat is de beste keuze?

Maar wat is dan de beste keuze voor mij kan je je misschien afvragen. Dat is iets wat je echt bij jezelf langs moet gaan, het is niet een vaste beslissing voor iedereen. Kijk eens goed naar de voordelen van iedere optie en kijk daarbij naar wat voor behoeften je hebt, als je ervan droomt om het huis uit te gaan en ook het idee hebt dat je eigenlijk al wel genoeg kennis en ervaring hebt, dan kun je beter gelijk fulltime aan de slag gaan. Als je het allemaal nog een beetje spannend vind, en niet per se het geld nodig hebt, dan kun je altijd nog overwegen om te starten bij een traineeship.